Khazanah Melayu : BAHASA MELAYU = BAHASA INDONESIA (3)

Oleh : Drs. Abdul Malik, MPd (Pemerhati Kebudayaan Kepri)

Karya-karya Sejarah Melayu.
Teraju kepemimpinan Melayu dilanjutkan oleh putra Sultan Mahmud yang bergelar Sultan Ala’uddin Riayat Syah II. Beliau mendirikan negara Melayu baru yang pemerintahannya berpusat di Johor pada 1530. Beliau berkali-kali berusaha untuk merebut kembali Malaka, tetapi tetap tak berjaya. Walaupun begitu, di Johor ini dilakukan pembinaan dan pengembangan bahasa dan kesusasteraan untuk menggantikan khazanah Malaka yang telah musnah. Disamping itu, diterbitkan pula karya-karya baru. Diantara karya tradisi Johor yang terkenal adalah Sejarah Melayu (Sulalatu’s Salatin / Peraturan Segala Raja), tulisan Tun Mahmud Sri Lanang gelar Bendahara Paduka Raja. Karya yang amat masyhur itu mulai ditulis di Johor pada 1535 dan selesai pada 1021 H bersamaan dengan tanggal 13 Mei 1612, di Daik Lingga. Bahasa yang digunakan dalam tradisi Johor ini biasa disebut bahasa Melayu Riau.

Johor atau bahasa Melayu Johor Riau. – Bandar Perdagangan yang Ramai.
Pada masa Kerajaan Riau-Johor atau dikenal dengan nama Kerajaan Riau-Lingga-Johor-Pahang, pusat kerajaan selalu berpindah-pindah antara Bintan, Lingga, Penyengat Indrasakti, dan Johor (yang meliputi Temasek (Singapura) dan Pahang.

Semua itu dilakukan sebagai taktik raja-raja Melayu menghadapi penjajah. Misi Belanda di bawah pimpinan William Velentyn, yang berkunjung ke Riau (Kepulauan) pada 2 Mei 1687, mendapati Riau sebagai bandar perdagangan yang sangat ramai dan sibuk. Orang-orang dari pelbagah penjuru dunia datang ke sana dan mereka terkagum-kagum akan kepiawaian orang-orang Riau dalam bidang perdagangan dan kelautan pada umumnya. (kemilau melayu)

Kategori: KOLOM Tags: , , ,
Topik populer pada artikel ini:

Berikan Komentar

Kirim Komentar

Bookmark dan Bagikan

Lingga Pos © 2019. Hak Cipta dilindungi undang-undang. Powered by Web Design Batam.